Icono Icono Versión Accesible es Otros idiomas

“Torrent i la seua indumentària” reviu el seu passat a través de la moda

03/10/2024

Els autors recreen amb models actuals les peces úniques de segles passats trobades en fotografies en blanc i negre i als armaris dels torrentins

Torrent continua la programació d’activitats pel 9 d’Octubre

Torrent ha celebrat un emotiu homenatge a la seua rica tradició amb la presentació del llibre Torrent i la seua indumentària. Esta obra, segon volum de la col·lecció Gran Torrent de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Torrent, és fruit de l’exhaustiva investigació d’Àngel Martínez Aparisi i Jorge Sanz Segura, que han revelat els secrets de la indumentària torrentina dels segles XIX i XX. Esta presentació forma part de les activitats programades pel consistori amb motiu del 9 d’octubre.

La presentació ha començat amb un passacarrer inaugural que ha recorregut els carrers del centre històric de la ciutat. Veïns abillats amb vestits tradicionals que recorden els de segles passats, acompanyats per les Falleres Majors, Alícia i Anna, les seues corts d’honor, així com la corporació municipal, els autors del llibre i la banda de música, han creat una atmosfera festiva, cridant a participar en este esdeveniment.

Després del passacarrer, a la Sala Cívica de l’Antic Mercat, plena de públic, els autors han oferit una interessant masterclass sobre la indumentària tradicional de Torrent. A través d’imatges, explicacions detallades i anècdotes, els assistents han pogut conèixer millor les peculiaritats de cada peça, des de la roba interior, a la roba de diari i fins i tot els elaborats vestits de festa o de clavariessa. Des de la roba quotidiana que inclou la roba interior, camises de dona, “camalets”, “calces”, enaigües, “faldetes de baix”, camises d’home i “calçotets”, a roba exterior dels Segles XIX i XX, entre 1800 i 1940.

El llibre aprofundix en l’evolució de la moda torrentina, des de les peces de roba quotidianes fins als vestits més formals. Els autors han prestat especial atenció a vestits com el de basquinya, el vestit de llauradora valenciana a l’estil de Torrent, el saragüell i el vestit de torrentí, desvetllant els detalls que les fan úniques a la ciutat de Torrent.

Un tresor amagat als armaris dels torrentins
Gràcies a la generositat dels veïns, que han obert els seus armaris per mostrar els seus tresors familiars, els autors han pogut documentar un ampli ventall de peces de roba i joies. Este valuós material ha permès reconstruir la història de la moda torrentina i comprendre les influències que han modelat la identitat. S’han pogut documentar i analitzar un total de 193 peces de roba i 160 de joieria, encara que com bé apunten els autors, l’existència de més peces antigues que col·leccionen les famílies de Torrent, bé podrien modificar els resultats en un futur o reedicions del llibre .

“Torrent i la seua indumentària” no és només un llibre, sinó un homenatge a la identitat cultural de la ciutat. Els autors han subratllat la importància de preservar este patrimoni i transmetre’l a les generacions més joves, i han fomentat l’orgull per les arrels torrentines.

Una de les sorpreses de l’estudi ha estat descobrir les similituds entre la indumentària de Torrent i la d’altres comarques, com ara Els Serrans. Els mantons, les joies i altres elements comparteixen característiques comunes, cosa que reflecteix els intercanvis culturals i les influències històriques.

Els autors han destacat que este treball és només el començament. L’existència de nombroses peces antigues a mans de famílies torrentines obri la porta a futures investigacions i descobriments. Ángel i Jorge han expressat el seu agraïment a totes les persones que han col·laborat en este projecte, des dels veïns que han prestat la roba fins a les institucions que han donat suport a la iniciativa.

El regidor de Cultura, Aitor Sánchez ha assenyalat que “amb la presentació d´este llibre, no només rendim homenatge a la nostra història, sinó que també reafirmem el nostre compromís amb la promoció de la cultura torrentina. La indumentària tradicional és un tresor que ens identifica com poble i ens connecta amb les nostres arrels. És el nostre deure preservar-la, estudiar-la i difondre-la entre les noves generacions”. A més, ha agraït a tots els veïns i veïnes que han fet possible este projecte. per a l’èxit d’esta investigació. Gràcies a ells, hem pogut recuperar una part essencial de la nostra identitat i compartir-la amb tots”.

Artículos Relacionados